fredag 28 maj 2021

Mohlavyr - Sinnesrörelser


Jag tyckte mycket om Mohlavyrs album Kära kropp. Albumet, som släpptes i mars förra året, var inte bara en musikalisk fullträff - det var också ett statement, en viktig insikt och en stor klok tanke kring bland annat kroppskomplex. Albumet var tänkt att efterföljas med ett antal spelningar, men så kom pandemin och spelningarna uteblev. På albumet Sinnesrörelser samlar Mohlavyr sitt band och hade en studiokonsert. 

Jag tycker om att Mohlavyrs album är förhållandevis korta. Hittills har inget album varit över åtta låtar. Det bidrar till en mer sammanhållen lyssning. 

Albumet inleds med det instrumentala vackra titelspåret som doftar vår och avslutas med Tur. Roligt att höra det tidigare osläppta spåret Inte lätt där energin går att ta på och det är en låt som bryter av på exakt rätt ställe. Det är en låt om en relation där det krasst konstateras att det inte alltid är lätt med en person men att man själv inte alltid heller är så enkel att leva med. Den följs av stillsamma Ensam och jag från Mohlavyrs album Krympta drömmar. En väldigt vacker låt där hennes röst når vackra toppar. Det stillsamma fortsätter i avslutande Tur, som känns som en vacker avslutning på en film. 

Jag har själv aldrig sett Mohlavyr live och nog kan jag nämna många livealbum som känns distanserade och som aldrig kunnat återskapa den energin som förhoppningsvis fanns på plats där och då men även om detta är annorlunda livealbum, inspelat i en studio, så finns närheten och det intima där. Som en konsert i ens vardagsrum. Den typen av närhet. Hennes band är fantastiskt och jag måste nämna Silia Hahnes återkommande cello som bidrar mycket i att lyfta låtarna.

Lyssna på Sinnesrörelser här nedan!