onsdag 24 november 2010

palmolja

Jag brukar köpa Oatlys produkter då och då, bland annat deras havremjölk, dock har jag funderat över varför de använder palmolja i bland annat deras glass. De ska väl kanske premieras för att de i alla fall har med det i innehållsförteckningen, många andra skriver bara att produkten innehåller vegetabilisk olja.
Varför man bör undvika palmolja går att läsa om på världsnaturfondens hemsida
.

Jag valde i alla fall att fråga Oatly om varför de valt att använda palmolja och svaret jag fick var:


Hej Oskar!
Tack för ditt mail till vår konsumentkontakt. För att vara lite nyanserad är det som så att vi inte har palmolja i flertalet av Oatlys produkter. Det finns en mycket liten mängd palmolja i vår glass och i vaniljsåsen. Övriga produkter (ett 10-tal) har ingen palmolja i sig. Anledningen till varför vi använder en mycket liten mängd palmolja är för funktionens skull. Vaniljsåsen ska kunna vispas (det vill våra konsumenter, enligt konsumenttester) och glassen ska ha en krämig konsistens (det vill våra konsumenter, enligt konsumenttester). För att få detta krävs ett fett som innehåller mättade fettsyror. Det hjälper palmoljan till med på ett annat sätt än andra vegetabiliska fetter. I övriga produkter där vi tillsätter fett, men inte behöver krämig konsistens, använder vi uteslutande rapsolja.


Jag håller med dig om att palmolja inte är den bästa ingrediens att använda ur miljösynpunkt. Dock är det så att vår leverantör av palmolja inte på något sätt negligerar miljöpåverkan i palmoljeproduktion, och man arbetar aktivt med uthållig produktion där man värnar om regnskogen, människorna och miljön. Vår leverantör av palmolja är med i internationella nätverk för att skydda de producerande länderna mot skövling och skoningslös produktion. Läs gärna mer på www.aarhuskarlshamn.com. Vi följer debatten och jobbar ständigt med vår produktutveckling och har ständig dialog med vår råvaruleverantör.


Vi har provat att ha fler ekologiska produkter i sortimentet. Men det har visat sig att konsumenterna inte är beredda att betala ett högre pris för en ekologisk produkt från oss. Råvarorna är dyrare och därför blir priset högre på dessa produkter. Vi sålde för lite av dessa produkter och kunde inte fortsätta produktionen, p g a att vi fick kassera produkter som inte blev sålda.


Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Hör annars av dig till mig igen.


Med vänlig hälsning,
/Monika